sunnuntai 22. helmikuuta 2015

Karkkia

Monessa blogissa on puhuttu amerikkalaisista juomajauheista ja kuinka niillä värjätään lankoja. Sain itse ystävältäni muutaman pussin Kool-Aideja värjäilyleikkeihin.

Vähän yllätyin kuinka paljon väriaineita juomajauhe sisältää, vaikka jokaisessa kool-aid-värjäykseen liittyvässä jutussa siitä mainitaan. Lusikkakin katoaa tuohon väriliemeen. Värjääköhän tuo sisuskalutkin, jos sitä juo?

jauhevalikoimaa ja väriliuosta

Olin keittiön vetolaatikon avulla vyyhdittänyt luonnonvalkoista seiskaveikkaa neljälle vyyhdille (noin 30 - 50 grammaa per vyyhti). Kattilassa kiehautin noin 1-1,5 litraa vettä. Kun vesi oli kuumaa, kaadoin värijuoman veteen ja lanka kylpemään. En kuitenkaan varsinaisesti keittänyt lankaa vaan pidin veden höyryävän kuumana. Uitin lankaa kuumassa vedessä vähän pidempään kuin mitä väriaineen imeytyminen kesti. Sitten lanka ylös ja huuhtelin sen vielä kädenlämpöisellä vedellä.

luonnonvalkoisesta kattilan kautta pinkiksi

Kool-Aidit ovat melkoisen voimakkaan tuoksuisia ja lankoihin jäi värjäyksen, huuhtelun ja kuivatuksen jälkeenkin pieni karkkituoksu. Vaan saahan karkkiväri-langat tuoksua karkille.

turkoositäplikäs, pinkki-violetti, pinkki-turkoosi

Ehdottomasti tulen vielä leikkimään Kool-Aideilla uudestaan :D

5 kommenttia:

 1. Useasti olen värjännyt Koolaideilla, mutten koskaan ole uskaltanut sitä juoda :D Ihanan värisiä lankoja sait värjättyä :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mun kaveri maisteli yhden kupillisen, oli se kuulemma ihan hyvää :D

   Poista
 2. Kerran oon itte Koolannu ja mietin sammaa, jotta minkä väriset sisukset on niillä ketkä nuita juo päntiönnään. Haju oli enempi epämiellyttävä keittäissä va ei oo haitannu langoissa kyllä. Hienot värit sait aikkaan.

  VastaaPoista